VERZORGING / MEDISCH

 

In 2020 zijn de ongeveer 35 oude vlieg duiven, waaronder ongeveer 12 weduw duivinnen volgens het totale weduwschapspel gespeeld. Eind 2020 wordt zijn hok accomodatie aangepast. De weduwnaars en de weduwduivinnen zijn tot nu toe in een tuinhok van 5 m breedte gehuisvest. De duivinnen, waar mee gespeeld wordt, zitten in een donkere afdeling van 1,3 m. breedte. In het andere gedeelte zitten de ongeveer 25 weduwnaars. Bij het loslaten wordt er gerouleerd.  De acht a tien  kweekkoppels zitten in een ren elders op het erf. De ongeveer 35 jongen waar normaliter het vlieg seizoen mee gestart wordt zitten in een klein afgetimmerd hok in de garage en in een grote ren achter de garage. De jongen worden tot ongeveer vier weken voor het vliegseizoen van 18 u. totdat het donker wordt, licht verduisterd door windbreek gaas. Ze worden normaliter op het schabje gespeeld en kunnen aanparen als ze dat willen. Omdat Johan eind 2020 een overtal heeft aan duivinnen plaats hij  in 2021 een deel van de duivinnen naar de ene helft van de ren van de jongen.

 

Tijdens het vliegseizoen wordt er een mengeling van super dieet voer (Mariman) en vliegvoer van goede kwaliteit (Beyers weduwschap Subliem) aan alle vliegduiven verstrekt. Er wordt meer vliegvoer verstrekt tijdens de laatste dagen voor de inkorving naar mate de vluchten zwaarder worden. De duivinnen krijgen ’s morgens wat minder en ’s avonds volle bak. Alle vliegduiven krijgen de laatste jaren altijd  volle bak, maar moeten het voer wel opeten. De laatste twee dagen voor de inkorving krijgen ze wat snoepzaad vermengd met Tovo in de vakken bijgevoerd. De oude vlieg duiven trainen  twee keer daags, 's morgens vanaf 7.00 u. en 's middags vanaf 17.00 u. Eerst de duivinnen daarna de doffers. De hokken en ren worden twee keer daags schoon gekrabt.  Alle duiven worden normaliter half januari gekoppeld. De eerste eieren van de acht kweekkoppels worden verlegd. Sinds 2011 is er niet meer gekuurd tegen het geel. Nibbelink besloot vanaf dat jaar geen enkele preventieve antibiotica kuur aan zijn duiven te geven. Bij ziekte In de eerste jaren daarna werd er streng geselecteerd. Jongen die niet goed op kwamen of achterbleven bij hun nestgenoten werden direct verwijderd. In 2012 en 2013 werden wel 30% tot 40% van de kale jongen verwijderd. Daarna steeds minder en in 2016 bijna geen meer. Johan heeft wel antibiotica in voorraad, maar zal deze alleen gebruiken, indien dat strikt noodzakelijk is. Een enkele keer worden duiven individueel tegen ornithose behandeld , als deze duiven bijzonder zwaar besmet waren. De rest bleef gezond of zijn vanzelf genezen. Tegen een eventuele coli uitbraak gebruikte hij enkele jaren met succes Colinol van DHP. In 2018 kreeg hij na twee succesvolle vluchten toch nog coli onder de jongen. Ze werden toen ingehouden en gekuurd en doorgespeeld op de natoer. In 2019 en 2020 werden ze vor het vliegseizoen behandeld tegen coli. (van de Weerd)  In alle drinkpotten zitten het gehele jaar door continu twee of drie knoflookteentjes in het water. Na een zware vluchten worden er elektrolyten aan het drinkwater toegevoegd. Verder krijgen alle duiven een of twee keer per week Naturel van Natural door het drinkwater en op de dag na thuiskomst Clinee Tree. Over het gehele  vlieg seizoen wordt er een of twee keer BS aan het water toegevoegd. Vanaf  eind 2018 krijgen de duiven preventief voor de kweek 10 dagen Para Stop  van van de Weerd door het water.

 

Normaliter worden de geslachten opnieuw na tien dagen broeden enkele weken voor de vluchten gescheiden. De jonge duiven worden normaliter preventief tegen de pokken geënt. Tot en met de eendaagse fondvluchten worden in principe alle weduweduivinnen  gespeeld, de weduwnaars worden vóór de eendaagse fondvluchten gesplitst in twee ploegen. Op de dagfond worden tot nu toe ongeveer 5 duiven gespeeld. Vanaf 2021 is het de bedoeling er een stuk of tien te korven. Gedurende het vliegseizoen worden wel wat duiven ingehouden, die niet in vorm zijn. Soms werden er op de overnacht wel enkele gespeeld.  Vanaf 2013 niet meer. Ook op de eendaagse fond worden geen duiven gespeeld, die Nibbelink per se wil behouden. Zoals de jongen uit zijn Super Kweekkoppel De Goede Jaarling "323"x de Natour-kampioene "374".  De laatste jaren heeft hij de luxe meerdere kweekkoppels te hebben kunnen samenstellen waar toppers uit komen. Zie onder de duiven en hun prestaties.